joi, 12 ianuarie 2012

Fa ce zice popa , nu ceea ce face popa

     Aceasta este o vorba veche din popor iar acum vedem cat de adevarata este . Nu am nimic impotriva preotilor , ma duc la biserica si am mare credinta in Dumnezeu . Dar sunt scarbit cand vad scandalurile din biserica , tarifele pe care le practica pentru nunti , botezuri , inmormantari si parastaze . Se plang ca au salarii mici dar ei nu pun la socoteala aceste ciubucuri pe care le castiga . Mai interesant este faptul ca Biserica nu accepta ca statul sa se bage in treburile bisericii , dar acest stat a alocat in 2011 din fondul bugetar  pentru plata salariilor preotilor si ai celorlati reprezentanti ai bisericii circa 60 mil euro! Ce parere aveti ?
     Statul sustine financiar in proportie de 60% salariile de baza putand ajunge si la 80% in cazul parohiilor sarace. Astfel ca salariile castigate de la stat sunt in felul urmator :
-Patriarhul : 8357lei
-Mitropolitul : 7698 lei
-Arhiepiscopul : 7244 lei
-Episcopul : 6629 lei
-Un preot debutant : aprox. 890lei
-Preot cu toate gradele si cu ani vechime : 1800-1900lei

      La aceste salarii nu se adauga si ciubucurile preotilor din nunti , botezuri s.a. care sa recunoastem sunt numeroase si se castiga destul de mult. Teoretic pentru aceste venituri ar trebui taiata chitanta iar banii sa intre la cotizatia pentru biserica , cotizatie prin care ei isi platesc restul de 40 % din salariu si pentru lucrari de restaurare a bisericii si alte chltuieli aferente intretinerii ei .In realitate de multe ori (nu spun procentul) , acesti bani se duc 100% in buzunarul parintelui ....Ce viata...si cand vezi la biserica asa numitele cutii ale milei , cutii pentru strangerea de bani pentru eu stiu ce  lucrari de restaurare iar ei castiga atatia bani din credinta noastra.
     Si sa va mai spun si ce sa intamplat la biserica de la mine dupa strada o sa va faceti cruce . Preotul care a slujit la aceasta biserica de peste 20 de ani , sa zbatut sa o modernizeze , sa faca o biserica frumoasa (si a reusit) , a fost inlaturat de colegul lui mai tanar pe motiv ca este prea batran si trebuie sa iasa la pensie. Astfel a fost inlaturat acest preot batran si a ramas cel tanar care de acum incolo el incaseaza tot cascavalul . A mai adus un preot mai tanar decat el iar la prezentarea lui au venit mai multi preoti, care mai de care cu masini de ultima generatie parca in fata bisericii era parc auto :masini nou noute : Ford Focus , Volkswagen Phaeton , Opel Astra model nou si nu va mai zic sa nu va faceti si voi maine preoti. Intrebarea e de unde au atatia bani sa isi cumpere masini atat de scumpe dar si noi direct din fabrica?  Nu am cuvinte sa exprim sentimentele de indignare pentru aceasta ipostaza si mai cu seama cand eu nu prea stiu cazuri ca preoti sa doneze la oamenii saraci , macar o paine sau ceva...pentru ei nu exista cuvantul a da donatie...
      Dar ce sa mai zicem de societatea noastra cand statul cheltuie pentru camera deputatilor 20.7mil euro si pentru senat 16.3 mil euro ?..Mai dam si la preoti 60mil euro si mai putem continua lista aceasta pana la nesfarsit si poi ne intrebam de ce este criza si unde ne sunt banii pe care noi contribuabili ii muncim din greu.


6 comentarii:

  1. Parerea mea ca banii astia, nu sunt pierduti , sunt pentru cei care il slujesc pe Domnul nostru , bine ca de aici se largeste aria celor care fac ceva, si sunt intru-totul pentru slujirea Domnului si celor care doar pentru a castiga ceva. nu stiu eu bine, dar niciodata nu pot baga mana in foc. Dar mai sunt si alte considerente luate in calcul , banii astia au fost si pana acum la preoti , smekeriile s-au facut la nivel mai mare , in parlament acolo , in sali de patinoar, in centre, care bineinteles banii de la guvern, si firme afiliate lor, nu pleaca banii asa la unu care are o firma si vrea saracu si el sa castige un ban , si sa mai castige si altii oameni de rand salarii pentru familiile lor. acolo cred eu ca e marea smekerie , acolo se muta milioanele ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da Alin, acesti preoti il slujesc pe Dumnezeu, dar ei fac din asta o meserie , o sursa de venit pe care o ia din contributiile noastre , din necazurile noastre(inmormatari ca nu te imormanteaza daca nu ai bani) din evenimentele din viata noastra (nunti,botezuri) s.a.Iar in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt, acolo este o caracatita ce poate fi scoasa doar de un regim dictatorial , extremist , adica la conducere sa fie cineva care nu are tata nu are mama sa ii infunde pe toti coruptii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa intelegeti ca statul nu ofera atat de multi bani bisericii fara un anumit scop. Parlamentarii stiu ce influenta au preotii asupra credinciosilor si incearca sa implementeze niste idei prin intermediul bisericii.
    Un alt exemplu este Vaticanul. Sunt cheltuiti foarte multi bani pe securitate, dar nimeni nu se intreaba ce pazesc acei oameni. Probabil ca sunt niste secrete care pot schimba conceptia oamenilor despre religie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cosmine frate , mai baga si tu ceva nou pe aici :D sa ne adunam sa dezbatem :)

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa mai bag Alin dar nu prea am avut timp , am venit de la servici obosit si nu prea am putut sa scriu ceva.Promit ca o sa mai public niste postari care sunt in lucru momentan.

    RăspundețiȘtergere