duminică, 18 decembrie 2011

Cine castiga din reforma sanatatii?

     Este o intrebare care de ceva timp ne macina pe toti. In parlament se discuta despre schimbarea sistemului in domeniul sanatatii. Se pare ca CNAS nu gestioneaza corect banii pe care ii incaseaza din contributiile noastre pe care le platim din slarii,din pensii si nici nu avem un beneficiu real de pe urma acestora,deoarece cand te inbolnavesti trebuie sa dai bani la medicul de familie,apoi la cabinetul de specialitate la care esti trimis si doamne fereste daca esti trimis la spital trebuie sa iti cumperi si acolo medicamente din banii tai. Este batjocoritor acest sistem prin care contribui din venitul tau mediocru iar cand se intampla ceva nu ai nici un beneficiu si mai ales pentru pensionari care pana si ei trebuie sa contribuie la sanatate desi au contribuit o viata intreaga cand au fost salariati.



     Acum domnii parlamentari s-au gandit sa schimbe sistemul. Daca CNAS  nu este capabil sa gestioneze banii cum trebuie vor trece contributia din domeniul sanitar in sectorul privat. Mai exact un procent sau doua din contributiile de asigurari de sanatate, de 10.7%, platite la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ar putea sa mearga in sectorul privat. In cazul acesta schema circuitului banilor va fi astfel : contributiile platite de noi toti se vor duce la CNAS , de la CNAS un procent sau doua din contributiile fiecarui contribuabil vor ajunge la societatea de asigurari autorizata iar cand noi avem probleme medicale teoretic ne ducem la la asigurator si acesta ne deconteaza consultatiile la un cabinet de specialitate ,medicamentele , materialele sanitare si alte mijloace transparente prevazute in pachetul de baza la care vom fi toti obligati sa aderam. Daca vrem mai mult trebuie sa platim...
    Odata cu febra schimbarii reformei in sanatate au aparut si firme care vor sa speculeze rapid consecintele acestei legi. Mai pe scurt vor sa isi atraga cati mai multi agenti pentru a incheia contracte de asigurare . Nu neg faptul ca si eu sunt interesat de aceasta lege si as vrea sa devin broker pentru a lua cate 100 de lei pe contract de asigurare incheiat , dar multi in goana disperata dupa bani uita sa mai si verifice anumite corelatii ce stau la baza incheierii unui contract. De exemplu o asa zisa firma de care cu siguranta a-ti auzit cu totii care se pare ca stie de mult de aceasta lege isi face reclama ca este pe primul loc la incheierea de contracte ca are peste 20000 de agenti in toata tara si ca va da lovitura in 2012. Multe persoane s-au inscris,chiar si cunostinte de ale mele , au platit taxa de 65 sau 67 de lei in schimbul carora vor primi pe e-mail niste cursuri sau oricum ceva de genul asta iar apoi o sa stranga semnaturi pentru care vor fi platiti cu cel putin 100 lei de semnatura...Ce bine suna viitorul cand nu gandesti nu?..)))
     Pentru a nu fi pacaliti de tot felul de firme fantoma sau societati care se lauda ca au incheiat milioane de asigurari sau brokeri care sunt pe primul loc in topul asigurarilor va recomand sa va documentati mai intai despre firma cu care vreti sa colaborati.
    Teoretic activitatea oricarei societati de asigurare sau brokeraj este reglementata de  Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Astfel fiecare firma de asigurari , brokeri persoane fizice si juridice trebuie sa fie prezenti in Registru CSA al carui link il gasiti mai jos si puteti verifica cu usurinta daca firma/persoana fizica are dreptul sa incheie contracte de asigurare sau nu.
- http://csa-isc.ro/emb/ra/
    Tot odata va puteti face o imagine despre firma cu care doriti sa lucrati prin intermediul Ministerului de Finante. Cautati societatea respectiva dupa denumire sau CUI si vizualizati bilantul din anii anteriori pentru a va da seama cat de ''mare si tare'' este societatea respectiva. Linkul Ministerului de Finante la care puteti verifica acest lucru este : http://www.mfinante.ro/pjuridice.html?pagina=domenii
     In opinia mea reforma sanatatii este o alta dovada ca guvernul nu gestioneaza corect banii publici si prefera sa ii dea pe mana sectorului privat. Tot odata din aceasta lege care inca nu este definitivata marele castig il vor avea societatile de asigurari care vor strange bani frumosi de pe urma contribuabililor de rand.


     




4 comentarii:

  1. in nici un caz omul simplu , de rand , care incearca din greu sa isi plateasca darile catre stat , iar altii traiesc bine pentru ei , fara sa se gandeasca ca de fapt , ar trebui sa faca ceva pentru a scoata tara asta din...de fapt, de unde a ajuns . Pana si in IMNUL ROMANIEI , chiar la inceput spune clar... DESTEAPTA-TE ROMANE ! . probabil , cei care se gandesc " la binele tarii " s-au desteptat , dar nu pentru o populatie intreaga , ci mai mult pentru ei . trist dar adevarat . salutare cosmine , toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai mare dreptate...legile sunt facute ca sa fie favorizati cei care le voteaza..asa a fost si cu legea privind obligativitatea ca toate masinile sa fie echipate cu anvelope de iarna...din urma acestei legi cine credeti ca sa imbogatit?..tot alesii nostri...

    RăspundețiȘtergere
  3. clar ! uite am niste cunostinte la tara undeva, au strans voturi , au infiintat partidul lui Becali , si minune :) omu s-a imbogatit cu multe sute de mil de pe urma voturilor oamenilor . oamenii ce l-au votat pe el si partidul lui , li s-a dat o mare... plasa !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cosmine acum ca vin sfintele sarbatori ,vreau sa iti urez sarbatori fericite si tot ce iti doresti tu . Domnul sa iti ajute in tot ce faci !

    RăspundețiȘtergere